• ogrod przydomowy w piasecznie(7)
  • ogrod przydomowy w piasecznie(6)
  • ogrod przydomowy w piasecznie(5)
  • ogrod przydomowy w piasecznie(4)
  • ogrod przydomowy w piasecznie(3)
  • ogrod przydomowy w piasecznie(2)
  • ogrod przydomowy w piasecznie

Zaproponowane zostały dwie koncepcje. Każda z nich zakłada wprowadzenie nowego układu funkcjonalno-przestrzennego ogrodu oraz wydzielenie wnętrz o różnym przeznaczeniu i charakterze.

W ostatecznej wersji projekt zakłada powstanie kilku stref:

1. Strefa rekreacyjna: Duża otwarta przestrzeń zagospodarowana trawnikiem, otoczona bogatymi nasadzeniami  krzewów i bylin rabatowych, sąsiadująca od pd-zach. z oczkiem wodnym natomiast ze strony wschodniej wydzielona murkiem oporowym i rabatą z kwitnacymi sezonowo roślinami. Doskonały  teren do gry w piłkę z dziećmi i do zabaw zespołowych. Przy oczku znajduje się mały taras na np. pod stolik oraz  nasadzenia roślinności przywodnej, traw i bylin kwitnących związanych ze środowiskiem wodnym.

2.Strefa wypoczynku kameralnego: Główną powierzchnię stanowi trawnik otoczony rabatami z rododendronów, azali i wrzosów, roślin kwasolubnych. Teren atrakcyjny przez cały rok.

3.Strefa reprezentacyjna:

W pierwszej wersji projektu część ta miała przybrać charakter typowo ozdobny, o regularnych geometrycznych kształtach nawiązujący do ogrodów barokowych. Głównym elementem był parter ogrodowy składający się z 4 kwater otoczonych obwódkami z bukszpanu, wypełnionych roślinami kwitnącymi sezonowo. W samym centrum na zbiegu dwóch osi wzdłuż których wyznaczone zostały ścieżki, zlokalizowany został plac z pawilonem ogrodowym – idealne miejsce do wypoczynku, osłonięte przed słońcem, wiatrem czy deszczem. Na zakończeniu osi znajduje się mała fontanna. Parter ogrodowy otaczają koszone trawniki, również w układzie geometrycznym.

 

W wresji ostatecznej zrezygnowano z parteru i układu geometrycznego. Jego miejsce zajął trawnik  otoczony ścieżką żwirową, z drewnianymi pergolami, przy których rosną pnące róże. Pod różami nasadzenia z roślin kwitnących w różnych porach roku, dużo lawendy, która bardzo ładnie się z nimi komponuje, powstaje bardzo kolorowa, interesująca ścieżka, wzdłuż, której dodatkowo można ustawić ławki tworząc miejsce do wypoczynku wśród kwiatów. W dalszej części, w otoczeniu istniejących drzew i krzewów zaprojektowane zostały rabaty z nasadzeniami z bylin i kwiatów sezonowych. Pergole w kolorze białym są podświetlone. Tuż obok przy tarasie ścieżka została powiększona tak, aby można było na niej ustawić parasol, stolik z krzesełkami i urządzić przyjecie w ogrodzie lub grill.

 

4. Strefa w części pd.-zach.:  Wersja wstepna przewidywała w tym miejscu ogród użytkowy z wydzielonymi za pomocą żwirowych ścieżek rabatami, pod uprawę warzyw, ziół lub drzew owocowych, z niewielką szklarnią od południa. Koncepcja uległa zmianie, zaprojektowany został tam mini plac zabaw dla dzieci z urządzeniami zabawowymi .

5. Teren wzdłuż głównej alei: Ścieżka otoczona żywopłotami, w których zaprojektowane zostały nasadzenia drzew ozdobnych o kulistej koronie – bardzo eleganckie podkreślenie głównego chodnika.

6. Teren przeznaczony na rozbudowę domu na ogród zimowy, otoczony rabatą z nasadzeniami z roślin cieniolubnych kwitnących, zimozielonych. Planowane oświetlenie nawierzchni.

7. Mały placyk z poidełkiem dla ptaków, otoczony trawnikiem i nasadzeniami krzewów i bylin.

8. Istniejące rbaty.

9. Domek ogrodnika.

Projekt 1 zakłada powstanie we frontowej części ogrodu regularnego, składającego się z części reprezentacyjnej (parter ogrodowy, pawilon ogrodowy, fontanna), użytkowej – ogród warzywny, szklarnia oraz w dalszej części stref wypoczynkowych z bogatymi nasadzeniami roślinnymi – część kameralna  i część rekreacyjna z oczkiem wodnym, polaną do gier i zabaw, wyposażoną w małą architekturę oraz ogród zimowy.

Projekt 2 zakłada powstanie w części frontowej ogrodu reprezentacyjnego o charakterze swobodnym z pergolami i małą architekturą (stolik, krzesła) oraz plac zabaw dla dzieci. Dalsza część ogrodu jak w koncepcji 1.

Przedmiot zamówienia:

– projekt koncepcyjny

– wizualizacje

Projekt realizowany przy współpracy z Biurem Projektowym Landmark.